طرح خشت در فرهنگ و ادب پارسی*

ساخت وبلاگ

 

(دیدگاه مردم شناختی)

حسین مسرّت

 

اندر آیینه چه بیند مردِ عام
 

که نبیند پیر اندر خشتِ خام
 

مولوی

انسان در پویۀ زمان، از گاهِ زایش تا گاهِ میرش، از فراز دو خشت، چشم به دنیا می‌گشاید و سرانجام نیز در زیر دو خشت، چشم از دنیا می‌بندد.

انسانِ کویری، افزون بر دیگر ساکنان این جهانِ خاکی، در دیاری زیست می‌کند که باران، کیمیاست، و از این‌رو خانه‌های خشتی و گلی نیز می‌تواند سالیان دراز بپاید و بر جا باشد. این انسان، همچون فطرتِ خود، خاکی است و هماره با خاک، سرو کار دارد. خانه‌اش گِلی است، در کوزه‌ای گِلی آب می‌خورد. ظروفش گِلی است، دیوار کوچه‌ها و بناهای عمومی‌اش، خشت و گِلی است، و هر آنچه دارد، فرآورده‌ای است از خاکِ همان دیار (پخته و خام فرقی ندارد). و بدین روست که بیش از دیگر جای‌ها، در گفتار و فرهنگ مردم دیار کویر، نشان از خاک و خشت دیده می‌شود.

کند و کاو در شعر و ادب و فرهنگ این مرز و بوم، به ما این نکته را می‌نمایاند، که پژوهش و بررسی و گردآوری فرهنگ اصطلاحات، واژگان و آداب و رسوم مربوط به خاک و گل و خشت و سفال و... از خلالِ انبوه متون چاپی و در یاد و سینه‌های مردم، زمان زیادی می‌خواهد، پس به ناچار بایست، دامنۀ کار را محدود کرد و به این خرسند بود که بتوان از اقیانوس بیکرانِ فرهنگ و ادب پارسی، تنها به شکار موضوعی خاص رفت. از اینرو در نخستین گام، خشت، دستمایۀ پژوهش شد. تا فرصت و مجالی دیگر، به کندوکاو در دیگر زمینه‌های این اقیانوس، مشغول شد و دُرّهای دیگری فراچنگ آورد.

***

بنا، بر آن است که موضوع خشت در چند مبحث و به ترتیب زیر بدان پرداخته شود:

  1. خشت در شعر پارسی، مثال:

آنجه در آیینه می‌بیند، جوان
 

 

پیر، اندرخشت بیند بیش از آن
 

(مولوی)

  1. خشت در امثال و حکم، مثال: چون خشت به آسیا بری، خاک آری.
  2. باورهای عامیانه دربارۀ خشت، مثال: اگر جلوی بینی فردِ غَش کرده، خشتِ آب زده بگیری، به هوش می‌آید.
  3. کاربُرد خشت در برگزاری برخی سنّت‌ها، مثال: گذاشتن خشت به جای فرد تازه مرده.
  4. خشت در داستان‌ها، مثال: عروس مغروری که مادرشوهر ناچار شده به او بگوید: خشت بگذارد در دیگ، یا داستان آب را بر سر زنی، سر نشکند، خاک را بر سر زنی، سر نشکند....
  5. معانی، مفاهیم و ترکیبات و اصطلاحات خشت در واژ‌نامه‌ها و فرهنگ‌ها.
  6. اشاره‌ای به تاریخچۀ خشت در معماری جهان.
  7. شکل و ساخت و ساز خشت در معماری سنّتی.

*. این طرح با عنوان کتاب «در آینۀ خشت خام» نوشته: حسین مسرّت از سوی اندیشمندان یزد در سال 1384 چاپ شده است و سپس گسترده‌تر آن با عنوان از خاک تا خشت توسط نشر یزدا در سال 1391 چاپ شد.

کاریز یزد...
ما را در سایت کاریز یزد دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karizyazda بازدید : 170 تاريخ : دوشنبه 18 آذر 1398 ساعت: 21:40