حاصل 25 سال پژوهش در شکوه تاریخی یزد

ساخت وبلاگ

حاصل 25 سال پژوهش در شکوه تاریخی یزد

نویسنده: مینا شوهانی‌/ یزد- خبرنگار همشهری

یزد جدا از وجود بناهای تاریخی و معماری خلاقانه، دارای پژوهشگران و محققانی است که همه تلاش خود را صرف گردآوری ابعاد مختلف تمدن، هنر و معماری و همچنین زندگی و معرفی مشاهیر شهر خود کرده‌اند تا این منابع را مانند یک گنجینه تاریخی به نسل‌های بعدی انتقال دهند...

1395/12/16
یزد جدا از وجود بناهای تاریخی و معماری خلاقانه، دارای پژوهشگران و محققانی است که همه تلاش خود را صرف گردآوری ابعاد مختلف تمدن، هنر و معماری و همچنین زندگی و معرفی مشاهیر شهر خود کرده‌اند تا این منابع را مانند یک گنجینه تاریخی به نسل‌های بعدی انتقال دهند.
یزد را بی‌شک می‌توان به عنوان یک ناحیه تاریخی که در گوشه گوشه آن یک تمدن و فرهنگ ناب و مشاهیری گمنام مشاهده می‌شود، برشمرد.
کتاب «یزد، یادگار تاریخ» کتابی جامع در حوزه تاریخ، مشاهیر، فرهنگ، تمدن، هنر و معماری یزد مشتمل بر 4 جلد است که جلد نخست آن اکنون با تلاش و پژوهش 25 ساله «حسین مسرت» پژوهشگر سرشناس و یزدشناس برجسته استان تالیف شده و به چاپ رسیده است و منبعی با ارزش برای محققان و پژوهشگران جوان یزدی است.همشهری برای اطلاع از اهداف مهم مولف این کتاب و کسب اطلاع از مجموعه مقاله‌های گردآوری شده در این کتاب، با این مولف و پزوهشگر سرشناس یزدی گفت‎‎وگویی انجام داده است که مشروح آن را در زیر می‌خوانید.
  • مختصری درباره این تالیف خود توضیح دهید.
کتاب «یزد، یادگار تاریخ» حاصل مقالاتی است که از سال 63 تاکنون نوشته شده و قرار است در 4 جلد به چاپ برسد.
البته اکنون جلد نخست آن که حاوی 100‌مقاله مربوط به سال    های 1363 تا 1375 است، گردآوری و تالیف شده ولی هر کدام از جلدهای این کتاب دارای هویت مستقلی است و مقالات آن حول محورهای جداگانه    ای جمع‎‎آوری شده است.این کتاب شامل مقالاتی راجع به بزرگان، تاریخ، فرهنگ، هنر و معماری، مطبوعات و نقد کتاب    هایی درباره یزد است که جلد اول آن در قطع رحلی با تیراژ هزار نسخه و در 620 صفحه گردآوری شده و از سوی «انتشارات دف تهران» به چاپ رسیده و 60 صفحه از آن شامل صفحات تصویری کاملاً رنگی است.
  • دلیل انتخاب نام «یزد، یادگار تاریخ» برای این کتاب چیست؟
یزد از نادر استان    های کشور با غنای تاریخی با‌ارزش و دارای بناهای تاریخی و معماری متمایز با دیگر استان    های تاریخی کشور است به طوری که در کمتر  استانی از کشور بافت تاریخی چندین هکتاری پویا و زنده مانند یزد وجود ندارد.
صدها خانه تاریخی در یزد وجود دارد که دارای قدمت و ارزش تاریخی‌اند و هتل    های سنتی یزد شاهکار معماری محسوب می    شوند در حالی که در دیگر شهرهای کشور حتی در شهری مانند اصفهان، بناهای تاریخی نفیس به صورت تک بنا هستند ولی در یزد چنین مجموعه‎‎ای با مدیریت خوب مسئولان محلی حفظ شده است. یزد همچنین از بزرگان، رجال و مشاهیری مهم و صاحب نام برخوردار است که نه فقط در استان بلکه در بعد ملی نیز خوشنام هستند. این دیار از تمدن غنی و فرهنگ والایی نیز بهره    مند است لذا نام این کتاب را «یزد، یادگار تاریخ» انتخاب کردم.
  • زمینه مناسبی برای فعالیت و تحقیق محققان جوان در یزد وجود دارد؟
یزد حوزه های متنوعی برای فعالیت‎‎های پژوهشی دارد که در این باره می    توان به مواردی مانند زیلو، نساجی، پارچه بافی و صنایع دستی اشاره کرد که تاکنون هیچ تحقیق و پژوهشی در این موارد انجام نشده است. همچنین در رابطه با هنر «تیماج»، صنعت «چرم کاری» و «لالایی    های یزدی» تاکنون هیچ پژوهشی صورت نگرفته است. حوزه های تحقیقات در یزد برای پژوهشگران جوان زیاد است و علاوه بر این افراد با تجربه و مسن زیادی در یزد وجود دارند که می‌توان از آنها در این موارد بهره گرفت. به عنوان نمونه  ای دیگر، کتاب کاملی درباره «گویش یزدی» تالیف نشده یا در یزد مشاهیر زیادی هستند که ناشناخته مانده    اند. درباره فرهنگ مردم نیز به‌طور جامع کار نشده است لذا حوزه های پژوهش و فعالیت تحقیقی زیادی هنوز در یزد وجود دارد که محققان یزدی می‎‎توانند در این موارد مطالعه کنند. من افتخار می‌کنم که در طول 30 سال گذشته توانسته‎‎ام شرایط راهنمایی بسیاری از دانشجویان را فراهم کنم و صدها پایان    نامه در حوزه یزد با راهنمایی غیر‎‎مستقیم من تهیه شود.
  • جدا از فراهم بودن فرصت‌هایی برای تحقیق در استان، یک پژوهشگر یزدی با چه موانعی روبه‌رو است؟
در سال‌های گذشته بودجه های پژوهشی موسسات پژوهشیکم شد. اکنون حمایت‎‎های اندکی از پژوهشگران می‌شود و اعتباراتی نیز در این رابطه تخصیص یافته ولی با این وجود کمبود منابع مالی باز هم مشکل    ساز است. در یزد با وجود غنای فرهنگی و تاریخی، هیچ موسسه پژوهشی وجود ندارد که پژوهشگران را زیر چتر حمایت خود قرار دهد و این در حالی است که کار پژوهشی زیادی از سوی دانشگاهیان در مورد یزد انجام شده ولی در حیرت هستند که این منابع خود را کجا به چاپ برسانند. بعد از تعطیلی بنیاد ریحانه الرسول، پژوهشگران یزدی دیگر حمایت کافی نشدند و هیچ موسسه    ای از پژوهشگران حمایت نمی‌کند لذا اگر هم کار پژوهشی داشته باشند، توان چاپ یا تالیف آن را ندارند.
  • مهم ترین موضوع‌های جلد اول کتاب «یزد، یادگار تاریخ» چیست؟
در جلد اول این کتاب درباره وحشی بافقی، فرّخی یزدی و همچنین ابوالفضل رشید الدین میبدی و دکتر اسلامی ندوشن و کاردان، مقالاتی نوشته شده است. در زمینه مطبوعات یزد از آغاز تا بهمن سال 1357 به همراه فهرست مطبوعات نیز مقالاتی وجود دارد. همچنین 50 کتاب با موضوع یزد نقد شده است و موضوعاتی درباره محله های تاریخی، خوشنویسان و هنرمندان یزدی به همراه صدها تصویر رنگی در این کتب گردآوری شده است.
  • تاکنون تنها یک جلد از این کتاب 4 جلدی چاپ شده است. برای گردآوری چنین کتاب با ارزشی تاکنون چقدر هزینه کرده‎‎اید؟
این کتاب با هزینه بسیار بالایی تالیف شده و یک خیر و سرمایه    گذار یزدی به نام «علی زهرایی» هزینه 50 میلیون تومانی چاپ جلد نخست آن را متقبل شده است که جا دارد از طریق رسانه شما از این سرمایه    گذار یزدی قدردانی کنم. البته با وجود هزینه بالای چاپ این کتاب از موسسات فرهنگی و نهادهای دیگر نیز خواستار حمایت از این اثر با ارزش که تمام زوایای تاریخی یزد را در خود دارد، هستم.

[ سه شنبه هفدهم اسفند ۱۳۹۵ ] [ ] [ حسین مسرت ] [ ]

کاریز یزد...
ما را در سایت کاریز یزد دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karizyazda بازدید : 186 تاريخ : شنبه 3 تير 1396 ساعت: 22:09