میرزا محمّد کاظمینی * (3)

ساخت وبلاگ

 

 

پژوهش و نگارش: حسین مسرّت

مشارکت در برگزاری نخستین همایش میراث مشترک ایران و هند در محلّ دانشگاه مفید قم باهمکاری مجمع ذخائر اسلامی ،(1392ش)

برپایی نهاد جایزه ادبی استاد مهدی آذر یزدی،(1393ش).

مشارکت در برگزاری همایش بین المللی میراث مشترک ایران وعراق با همکاری مجمع ذخائر اسلامی،(اسفند 1393ش).

تدوین زندگی نامۀ 22 هزارتن از مشاهیر در زمینه های گوناگون.

       مدیریّت  مؤسّسه از آغاز تا اسفند 1382ش بر عهدۀ حسین مسرّت بود و از فروردین 1383ش به عهدۀ  محمّد فاضلی شورکی (1326-1394ش) و از فروردین 1395 ش به عهدۀ  محمّدحسین انتظاری زارچ گذاشته شد.

انتشارات ریحانه الرّسول

     دیگر اقدام مؤسّسه  در پائیز 1379ش، راه اندازی مر کز نشر بود که نخستین کتاب آن در سال 1379ش به نام خروش خاموش چاپ شد واز آن زمان تاکنون حدود 60 عنوان کتاب در زمینه های گوناگون فرهنگی ، ادبی ، تاریخی و علمی یزد چاپ شده است. این بنگاه انتشاراتی در سال 1381ش موفّق به اخذ مجوّز از ادارۀ کلّ فرهنگ وارشاد اسلامی شد .مدیر نشر مؤسّسه از آغاز تا مهر 1382ش برعهدۀ  سیّد محمّد موسوی و پس از آن برعهدۀ  طیّبۀ خبری است.

روزنامۀ یزد امروز

 از سال 1380ش برای تکمیل روند فرهنگی شدن مؤسّسه، مجوّز نشریۀ یزد امروز با زمینۀ فرهنگی، هنری و اجتماعی و ورزشی گرفته شد تا مردم یزد،شاهد وجود یک بنگاه فرهنگی تمام عیار باشند. مجوّز این هفته نامه با گسترۀ کشوری در تاریخ 1/11/1380ش به نام مؤسّسه صادر شد و نخستین مدیر مسئول  آن محمّد فاضلی شورکی بود که تا زمان درگذشت در تاریخ10/10/ 1394ش عهده دار این مسئولیت بود . در تاریخ 12/11/1383 نخستین پایگاه اینترنتی خبری استان یزد وابسته به مؤسّسه برای تأمین خبر این نشریه آغاز به کار کرد. این نشریه هم اکنون  به صورت رنگی و با کاغذ سفید چاپ می شود و اکنون سال هجدهم،شمارۀ 730  خود را با مدیر مسئولی خانم ندا دهقانی زاده سپری می کند .

شهر کهن

این  ماهنامۀ ادبی و فرهنگی نخست به صاحب امتیازی ابوالقاسم عقیلی در شهر یزد چاپ می شد، امّا در آبان 1393ش امتیاز آن به وسیلۀ مؤسّسه خریداری شد و اکنون یکی از نشریات فرهنگی ، ادبی و تاریخی این مؤسّسه است که با مدیر مسئولی محمّدحسین انتظاری زارچ به کار خود ادامه می دهد و تاکنون 43 شماره چاپ شده است.

کتابخانۀ تخصّصی تاریخ

     در سال 1378 ش، همزمان با بنیانگزاری مؤسّسه یزد بوسیلۀ  محمّد کاظمینی برای پی ریزی پژوهش هایی در زمینۀ بزرگان ، مشاهیر و تاریخ یزد ، در ماه های نخست، پژوهشگران مؤسّسه ناچار بودند برای فیش برداری و استخراج اطّلاعات به کتابخانه های استان بویژه کتابخانۀ وزیری مراجعه کنند که این کار با دشواری های زیادی ازجمله : صرف زمان زیادی برای رفت وآمد همراه بود و طبعاً کار به کندی پیش می رفت؛ پس نیاز به وجود کتابخانه ای احساس شد که کتاب های مورد نیاز بویژه در زمینۀ مرجع ،زندگی نامه ها، دایرة المعارف ها و کتاب های ویژۀ استان یزد را داشته باشد ؛ بدین روی بود که کتابخانۀ تخصّصی تاریخ مؤسّسه در همان سال 1378 ش در محلّ امامزاده جعفر(ع) آغاز به کار کرد و با علاقمندی  کاظمینی به زودی کتابخانه ای با حدود 2000 جلد کتاب مرجع و تخصّصی راه اندازی شد که باعث تسریع در کار پژوهشگران گردید . در همان زمان به دلیل نیاز، برخی کتاب ها که دیگر در بازار موجود نبود از آن ها تصویر  گرفته می شد . به مرور زمان، روز به روز بر تعداد کتاب های کتابخانۀ تخصّصی افزوده می شد تا اینکه با خرید چند مجموعۀ شخصی از مجموعه داران یزد و قم بویژه مجموعۀ مکرّرهای کتابخانۀ تخصّصی تاریخ در قم ،شمار کتاب ها به حدود 10هزار جلد رسید، ازاینرو فضای کنونی به دلیل محدودیّت ساعت فعّالیّت امامزاده جعفر(ع) و نیز کوچکی جای فضای کنونی برای کارهای گستردۀ مؤسّسه بسنده نبود. بدین روی با سرمایۀ بنیانگذار، درسال 1380ش ساختمانی سه طبقه در خیابان امام خمینی ،کوچۀ ابوریحان ،جنب کتابخانۀ عمومی شرف الدّین علی یزدی خریداری گردید و بخش پژوهشی و کتابخانه بدان جا منتقل شد و با تلاشی مجدّانه در طیّ چند سال و مسافرت های مکرّر نگارنده به تهران و مراکز خرید کتاب های پایه و البته حمایت های مالی  کاظمینی، بنیانگزار این مجموعۀ علمی – پژوهشی حدود 30 هزار جلد کتاب مرجع تاریخی ادبی و فرهنگی گرد آمد . تعدادی هم که دست یاب نشد به ناچار تکثیر شد . این مجموعه دست مایۀ پژوهشگران  مؤسّسه برای تدوین دورۀ سه جلدی دانشنامۀ مشاهیر یزد، دورۀ دوجلدی مفاخر یزد و ده ها کتاب دیگر شد.

     شهرت کتابخانۀ تخصّصی تاریخ باعث شد که دیگر پژوهشگران استان یزد نیز برای تدوین آثار و حتّی پایان نامه های خود بدین کتابخانه مراجعه کنند. و هم اکنون با اهدای آن به کتابخانۀ اعظم آستانۀ امامزاده جعفر(ع) یزد مورد استفادۀ پژوهشگران و دانشجویان استان یزد است.زیرا بخش عمده ای از کتاب های موجود در این کتابخانه شامل کتاب های تاریخی، پایان نامه و کتاب های مربوط به یزد است.

     این مجموعۀ ارزشمند از كتاب های  علوم گوناگون بویژه در زمینۀ  تاريخ با بيش از سی هزار عنوان كتاب و ده هزار نشريه و اسناد مطبوعاتی که از سال 1317 ش تاکنون را شامل می شود، در سال 1383ش در زادروز ولادت حضرت زهرا (س) به آستان مقدّس امامزاده جعفر (ع) وقف گردید. دورۀ دو جلدی « یزد در اسناد مطبوعاتی» از دستاوردهای این کتابخانه است. مدیریّت کتابخانه از آغاز تا سال 1382 ش بر عهدۀ آقای سید محمّد موسوی ، پس از آن تا زمان واگذاری به عهدۀ نیما مسرّت و پس از واگذاری با امامزاده جعفر است.

      وجود این کتابخانه در قسمت مرکزی شهر و در بافت تاریخی و گردش پذیر این سامان، جمعیّت فراوانی را به خود جذب نموده است و از سویی در کنار آرامگاه گروه زیادی از عالمان و فرزانگان و نویسندگان طراز اوّل این دیار از حدود سال 420 ق تاکنون قرار دارد که بدان معنویتی دوچندان داده است.

    این کتابخانه اکنون بخشی در طبقۀ زیرین مسجد اعظم امامزاده جعفر(ع) و بخشی در صحن مصلّی به صورت کتابخانۀ عمومی و با همراهی نهاد کتابخانه های عمومی استان یزد به گونۀ دائمی از 7 صبح تا 8 شب در دو نوبت پیوسته در اختیار عموم مردم است و هرماهه با حمایت هیئت امنای امامزاده جعفر (ع) و یاری واقف برای آن کتاب خریداری می شود . کتابخانه اکنون دارای بیش از 3000عضو مرد و زن و تالارهای جداگانۀ خواهران و برادران است .

کتابخانۀ عمومی حاج علی اکبر کاظمینی

      این کتابخانۀ چهار طبقه و  مجهّز به وسعت دو هزار متر مربّع در شهرک رزمندگان یزد چسبیده و وابسته به مؤسّسۀ  ریحانۀ یزد است که بخشی با سرمایۀ واقف و بخشی با سرمایۀ پدر واقف آقای حاج علی اکبر کاظمینی ساخته شده است و اکنون زیر نظر نهاد کتابخانه های عمومی استان یزد فعالیّت می کند . این مکان  دارای تالار سخنرانی و اجتماعات علمی و فرهنگی، تالار مطالعۀ برادران و خواهران،  بخش کودک، مخزن کتاب و سوئیت کتابدار است .کتابخانه در سال 1398 ش ساختمان آن به پایان رسیده و در تاریخ 1/5/1398 ش در اختیار نهاد کتابخانه ها قرار گرفته است.شمار کتاب های آن اکنون 6000 جلد است که نیمی از آن از سوی حاج علی اکبر کاظمینی و نیمی هم از سوی نهاد کتابخانه ها تهیه شده است.کتابخانه اکنون از ساعت 7 صبح تا 8 شب در اختیار اهالی این محل قرار دارد که تاکنون کتابخانه ای در نزدیکی محلّ خود نداشتند.

مركز اسناد رجالى مشاهير ايران

      این مرکز هم پای شکل گیری مؤسّسه و تدوین دانشنامۀ مشاهیر یزد راه‏اندازى شد؛ و هم اکنون در این مرکز  15000 پرونده در زمینۀ زندگی و آثار بزرگان ، مفاخر و مشاهیر یزد وجود دارد که مورد استفادۀ پژوهشگران استان یزد است.

موزۀ موقوفۀ میرزا محمد کاظمینی وابسته به آستان مقدّس  امامزده جعفر(ع)

    این گنجینه(موزه) که اکنون در بلوار امامزاده جعفر (ع) و چسبیده به بارگاه آن امامزاده واقع است، در کنار درب وردی غربی(درب اصلی )  قرار دارد و در سال 1382 ش در محلّ پیشین کتابخانۀ عطا الله افشار واقع در ورودی غربی امامزاده آغاز به کار کرد، امّا پس از ساخت ساختمان موزه در سه طبقۀ  مجلّل در تاریخ 25/2/1394ش، در مراسمی با شکوه با سخنرانی دکتر مهدی محقّق ، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور ، توسّط آیت‌الله حاج‌ شیخ محمّدرضا ناصری ، نمایندۀ ولیّ‌فقیه و امام جمعۀ یزد ، پدر واقف و ده‌ها شخصیّت علمی و حوزوی و مدیران کل و مقامات اوقاف و آستان مقدّسه افتتاح گردید و به مکان کنونی منتقل شد.

کاریز یزد...
ما را در سایت کاریز یزد دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karizyazda بازدید : 166 تاريخ : جمعه 27 خرداد 1401 ساعت: 21:20