آشنایی با شرح حال و آثار حسین مسرّت*

ساخت وبلاگ

 

دکتر غلامرضا محمّدی

 

در دفتر زمانه فتد نامش از قلم

هر ملّتی که مردم صاحب قلم نداشت

 

هنر و ادبیّات امروز ما شفاف ترین آئینه آینده است ؛ زیرا هنر که ادبیّات را شامل می شود، زیباترین و دل انگیزترین قالب برای انتقال حوادث ، جریانات ، احساسات و آرمان ها ، اندیشه ها و باورها به نسل های آینده است و شکی نیست که هر جامعه ای به اهل هنر و قلم نیازمند است و هر انسانی حتّی برای طراوت روح خود بی نیاز از حاصل لطیف ترین نمودهای روح آدمی که هنر باشد نیست؛ پس سزاست که هنرمندان قدر بینند و بر صدر نشینند و نوازش ها یابند .

از جمله هنرمندان وادی قلم و اندیشه استان ما پژوهشگر و محقّق جوان و پرکار ؛ جناب آقای حسین مسرّت است . او در سال 1339 در یزد متولّد شد و از همان آغاز طفولیّت در کتابخانۀ کوچک پدرش که اهل شعر و ادب بود با کتاب و قلم و نویسندگی مأنوس شد و بدان دل بست ، در دوران مدرسه انشاء را خوب می نوشت و در تهیّۀ روزنامه های دیواری فعّال بود . وی در سن 17 سالگی فعّالیّت های تحقیقی و پژوهشی خود را آغاز کرد و از شهریور 1365 که به اشتغال در کتابخانۀ وزیری یزد پرداخت، با استفاده از دفاتر ارزشمند این مرکز، عاشقانه به مطالعه و تفحص روی نمود؛ عشقی که هنوز هم آتش افروز ادامه دارد .

چراغ صاعقه آن سحاب روشن باد

که زد به خرمن ما آتش محبّت او

نخستین کار مطبوعاتی آقای مسرّت درج مطالب انتقادی در روزنامۀ اطّلاعات بود . سپس چاپ مقالات پژوهشی او در ندای یزد و تاریخچۀ کتابخانه های یزد در ویژه نامۀ اطّلاعات یزد و کرمان ادامه یافت . او در سال 1374 در رشتۀ زبان و ادبیّات فارسی مدرک کارشناسی گرفت و هم اکنون دانشجوی دورۀ دکترای شرق شناسی و ادبیّات فارسی در مؤسّسۀ شرق شناسی تاجیکستان است . وی تاکنون صدها مقاله در نشریّات و مجلّات مختلف کشور چاپ نموده و کتاب های ارزشمندی را در زمینۀ فرهنگ و تاریخ و ادبیّات یزد منتشر ساخته است که مهم ترین آنها از این قرار است :

تصحیح تذکرۀ میکده ، تصحیح و ویرایش سفرنامه منشی زاده ، خلاصۀ زندگی و اشعار وحشی بافقی ، کتاب شناسی رشیدالدّین میبدی ، شکوه پارسائی و پایداری در زندگی آیت الله سیّد محمّد کاظم طباطبایی یزدی ، یزد یادگار تاریخ ، مردی با باور بلند ( افکار استاد پیرنیا ) ، شاعر لب دوخته ، دیوان فرّخی یزدی ، کتاب شناسی فرّخی یزدی و پیشوای آزادی . در ضمن ، این آثار از وی در دست چاپ و یا تألیف است :

لطایف التفسیر ، دیوان وحشی بافقی ، تاریخ مطبوعات یزد ، دیوان طراز یزدی ، فرهنگ سخنوران یزد، فرهنگ واژه های یزدی ، کتاب نامه های وحشی بافقی و حلاج و بیهقی ، کتاب شناسی رجال یزد و یزد ، سفرنامۀ تلگرافچی ، یادمان نکوداشت مهدی آذر یزدی ، بستان نیاز و جلد دوم یزد یادگار تاریخ ، دیوان طلعت تفتی ، کتاب در شعر فارسی و ایران یادگار تاریخ .

کتاب تذکرۀ میکده او که پیرامون تاریخ ادبیّات یزد در عهد قاجار است، از پس هزاران کتاب کاندیدای کتاب سال 1383 گشت و جزو 6 کتاب برتر ایران درآمد . وی در سومین جشنوارۀ مطبوعات کشور در اردیبهشت 1375 در بخش علوم انسانی رتبۀ دوم را کسب نمود و در ششمین جشنوارۀ مطبوعات، نامزد لوح بلورین گشت .

در سال گذشته نیز به عنوان کتابدار نمونۀ سال معرّفی و تقدیر شد . جناب آقای مسرّت علاوه بر پژوهش و تحقیقات، در پوشش داستان کوتاه و بلند و در حرفۀ عکّاسی نیز تسلّط دارد. وی تا به حال در انجمن میراث فرهنگی یزد ، هیئت منصفۀ مطبوعات استان ، کمیتۀ انتشارات کنگرۀ رشیدالدّین میبدی و کمیتۀ انتشارات کنگرۀ بزرگداشت فرّخی یزدی فعّالیّت داشته و در حال حاضر عضو انجمن قلم استان است .

او در دنیای دانش و پژوهش، عاشق و شیدائی ساده و وارسته است . وقتی در چشمان نافذش می نگری اشتیاقی تو را به دنیای فارغ از غوغای روزمرۀ شهر و همهمۀ ملال انگیز مال و منال و دنیا می کشاند و

اگر با او باشی معنی رسالت استعداد خداداد ، ارزش وقت و هدفمند بودن زندگی را می فهمی .

توفیق یارش باد و عنایت حق پاسدارش ، باشد تا از برگ و بار همّتش بر برگ های کتاب زرّین و پر افتخار هنر و ادب استان بیافزاییم .

در این چمن چو در آید خزان به یغمائی

رهش به سرو سهی قامت بلند مباد

 

* همکاران یزد، ش 25(اردیبهشت 1384): 10.

کاریز یزد...
ما را در سایت کاریز یزد دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : karizyazda بازدید : 156 تاريخ : دوشنبه 1 ارديبهشت 1399 ساعت: 23:18